Kolagen w jedzeniu – pozyskaj kolagen z pożywienia – artykuł 2019 roku

Kolagen w jedzeniu
Jak pozyskać kolagen w jedzeniu. Zobacz redakcyjny artykuł roku 2019

Czy kolagen w jedzeniu to dobry pomysł na zwiększenie jego ilości? Organizm produkuje kolagen, ale czy dostarczanie kolagenu w jedzeniu podnosi jego ilość?

Kolagen w jedzeniu

Panuje ogólny pogląd, że jedzenie produktów w galarecie przyspiesza regeneracje stawów, chrząstek, części miękkich łączących kości i stawy. Chrząstki, stawy, kości są zbudowane w większości z kolagenu. Kolagen podlega więc w organizmie ciągłej wymianie, niestety  z czasem zaczyna go brakować. Organizm im jest starszy tym ma mniejsze możliwości produkcji kolagenu. Kolagen wymienia się w skórze, wątrobie, nerkach, kościach, gałce ocznej, we wszystkich organach wewnętrznych. Kolagen spełnia też funkcje zespalania i wypełniania organizmu, jest „klejem” spajającym cały organizm ( stąd jego nazwa).

Kolagen w jedzeniu

Oczywiste więc jest, że organizm wraz z upływającym czasem nie jest w stanie produkować dostatecznych ilości kolagenu. Stąd powstał pogląd w dietetyce, żeby wykorzystywać maksymalnie kolagen w jedzeniu Jedz produkty zawierające kolagen naturalny.


Zaleca się więc jeść wszelkiego rodzaju galaretki, najlepiej ze świńskich nóżek, galaretki owocowe, golonkę. Wszystko co zawiera żelatynę spożywczą.

Kolagen w jedzeniu. Czy to dobry pomysł

Jeżeli spojrzymy na zawartość białek (aminokwasów) w żelatynie to niewątpliwie tak. Wiemy, że do regeneracji kości, chrząstek, stawów jest niezbędny kolagen naturalny. Więc jeżeli dostarczymy organizmowi kolagen w jedzeniu pod postacią żelatyny uzupełnimy jego niedobory. Na zasadzie czego brakuje to uzupełnij. Taki pogląd obowiązywał przez wiele lat, nie był jednak poparty żadnymi badaniami. Opierał się na przesłance, jeżeli czegoś jest za mało, to trzeba dostarczyć organizmowi w pożywieniu. I to załatwi problem.

Gdzie znajdziesz kolagen w jedzeniu

Kolagen znajduje się w wielu produktach lub półproduktach, które znaleźć możesz w osiedlowym sklepie. Wśród potraw bogatych w kolagen znajdziesz m.in.:

  • galaretki z nóżek wieprzowych czy też cielęcych, auszpik
  • galaretki i zupy z kurzych łapek czy też owocowe
  • ryby w galarecie
  • sproszkowana chrząstka i płetwa rekina
  • gotowane chrząstki i głowizny
  • golonki, podroby

Posiłki takie należy spożywać systematycznie – nie da się najeść golonki czy galarety na zapas. Do tego potrzebna jest stała obecność witaminy C w naszych ciałach – dawki co najmniej kilkukrotnie większe niż zalecane minimum (60 mg dziennie).

  • Gdzie szukać naturalnego kolagenu w pożywieniu?
  • Jaki wpływ na produkcję kolagenu naturalnego ma poziom witaminy C?
  • Czy poziom kolagenu ma wpływ np. na budowę kości?

Suplementacja zamiast kolagenu w jedzeniu

Gdyby zamiast suplementacji kolagenem (np. liofilizywanym aktywnym kolagenem w formie wolnych aminokwasów o przyswajalności ponad 99% wskaźnika NNU) spożywać potrawy bogate w kolagen, posiłki musiałyby być duże objętościowo, w dodatku jak najczęściej spożywane. Miałby z tym problem nawet ciężko pracujący atleta, nie mówiąc już o drobnej kobiecie, która w dodatku chce zachować idealną figurę

Drugim problemem jest fakt, że na dłuższą metę jedzenie cały czas tych samych produktów staje się po prostu nudne a potrawy przestają nam w końcu smakować.

Po trzecie, ciągłe spożywanie mięsa może prowadzić do zatruć organizmu i wielu chorób. Do tego nie ukrywajmy – wyżej wymieniona lista potraw nie każdemu przypadnie do gustu.

Wiele osób nie chcąc odmawiać sobie przyjemności z jedzenia smacznych posiłków oraz jedzenia optymalnych dla siebie ilości pożywienia, decyduje się na suplementację kolagenem w kapsułkach. Do tego najlepiej nadają się kapsułki z kolagenem, które uzupełnią brak kolagenu w jedzeniu, codziennej diecie, bez zbędnych wyrzeczeń. ———————————————-

Każdy z nas potrzebuje więcej kolagenu

 

 

Jak pozyskać dodatkowy kolagen?

Poznaj 2 naturalne sposoby na dodatkowy kolagen :

SZCZEGÓŁY >>>


Co jeść by pozyskać kolagen w jedzeniu

W dzisiejszych czasach sposób odżywiania i jego wpływ na nasz organizm podlega już szczegółowym badaniom. Komputery pozwalają na przeprowadzanie najróżniejszych testów w kilka minut, co nie było do pomyślenia jeszcze 15-20 lat temu.

Dziś wiemy, że najważniejszym z aminokwasów odpowiedzialnym za stan kości, stawów, chrząstek jest prolina, która odpowiada za syntezę kolagenu, który z kolei stanowi blisko 90% masy kości. Dzisiejsza nauka o białkach wie, że dostarczanie organizmowi żelatyny (pozyskiwanej z kości zwierząt) zawiera duże ilości proliny. Tylko, że zawartość proliny jest mierzona w 100g suchej masy białkowej pozyskanej z kości.

Wykorzystanie żelatyny do produkcji spożywczej „rozwadnia” niestety zawartość proliny do nie mających już żadnego znaczenia małych proporcji. Ponadto jedzenie ciągle golonki, tłustych nóżek, galaretek owocowych to nie najlepszy pomysł zdrowotny. To nie jest zbyt zdrowy kolagen w jedzeniu. Dziś już wiadomo, że najlepsze rezultaty wzmocnienia kolagenu jest dostarczanie go do organizmu pod postacią suchej masy białkowej.

Czy tylko kolagen w jedzeniu

Biotechnologia w tym zakresie uczyniła ogromny krok naprzód. Niemały wkład w te badania mieli też polscy naukowcy. Tak jak w przypadku żelatyny pozyskiwanej z kości zwierząt, sucha masa białkowa zawiera kolagen naturalny, a więc i niezbędne aminokwasy, w tym prolinę, które zażywane w formie doustnych tabletek, ale w suchej postaci uzupełnia braki kolagenu i zabezpiecza odpowiednią kondycję stawom, chrząstkom, kościom.  Nie bez znaczenia jest niemal w 100% przyswajalność takiego suchego kolagenu przez organizm ludzki. Znaczy to, że niemal cały kolagen podlega biosyntezie. Wie o tym większość lekarzy, dlatego w tej grupie zawodowej zażywanie kolagenu w tabletkach staje się powszechne.

Niezmiernie ważne jest też uzupełnianie codziennej diety w suplementy, które biorą udział w syntezie kolagenu (czyli zamianie kolagenu z pożywienia w kolagen organiczny).

Jak uzupełnisz swój kolagen naturalnie? ZOBACZ >>>

Najważniejszym wsparciem biosyntezy kolagenu jest witamina C. Bez obecności witaminy C uzupełnienie kolagenu będzie niepełne. Również witamina D, B6 (bierze udział w „zaplataniu sieci” kolagenu). Powrót do strony głównej

Artykuły redakcyjne

  1. Cennik  – Kolagen Naturalny Cena >>>
  2. Jak uzupełnić – kolagen w tabletkach>>>
  3. Kolagen na stawy masz bóle? Przeczytaj dlaczego >>

Przyswajalny kolagen w jedzeniu

 

5 komentarzy

  1. 5 września 2019

    […] kolagen w jedzeniu >>>   […]

  2. 18 września 2019

    […] Kolagen w jedzeniu >>> […]

  3. 6 października 2019

    […] Kolagen w jedzeniu – pozyskaj kolagen z pożywienia – artykuł 2019 roku Kolagen do włosów – czy jest skuteczny dla Ciebie […]

  4. 6 października 2019

    […] Kolagen Naturalny cena Colway cennik produktów Kolagen w jedzeniu – pozyskaj kolagen z pożywienia – artykuł 2019 roku […]

  5. 9 października 2019

    […] Kolagen w jedzeniu – jak uzupełnić kolagen w diecie > […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak prawidłowo nakładać kolagen na twarz Zobacz Tutaj >
Hello. Add your message here.