Zielona herbata – polifenole

Zielona Herbata

Zielona herbata – mocny antyoksydant?

Prawidłowa pielęgnacja skóry nie może odbywać się bez zabezpieczenia jej komórek przed wolnymi jednostkami tlenu. To właśnie wolne rodniki są przyczyną niszczenia najpierw błon, a potem samych komórek skóry. Skóra jest największym organem człowieka, a więc jest najbardziej narażona na niszczenie przez wolne rodniki. Bez prawidłowego zabezpieczenia skóry przed negatywnym wpływem ich działania trudno myśleć o prawidłowej jej pielęgnacji. Działanie antyoksydacyjne skóry to podstawowy wymóg skutecznej pielęgnacji. Silnym antyoksydantem są roślinne odmiany witamin C i E.

Natura jednak dostarcza jeszcze wielu innych rozwiązań. Badania potwierdziły, że polifenole, a raczej ich grupa związków o nazwie katechiny jest prawdziwie silnym antyoksydantem, który bezlitośnie wymiata wolne rodniki z naszego organizmu. Dzieje się to tak, że krążące po naszym organizmie wolne jednostki tlenu są ‚ wyłapywane” przez jednostki polifenoli, powstaje reakcja i neutralizacja wolnego tlenu. Wolny tlen zostaje unieszkodliwiony i wydalony z organizmu.

Antyoksydant ten jest też związkiem przeciwwirusowym, grzybobójczym co podnosi jego zbawienny wpływ na nasz organizm. Nasze rozważania koncentrujemy w tym opracowaniu jednak na sprawach pielęgnacji skóry i wspomaganiu wzrostu poziomu kolagenu. Odpowiednie zabezpieczenie przed wolnym tlenem jest tutaj kluczowe. Mało kto z nas zdaje sobie sprawę, że wolny tlen powstaje przez całe nasze życie.

Dostaje się do naszego organizmu poprzez skórę, wraz z zanieczyszczeniami. Dym papierosowy zawiera mnóstwo trujących substancji, które tworzą wolny tlen. W końcu wolny tlen powstaje poprzez nadmierne opalanie promieniami UV, jest skutkiem ubocznym procesów trawiennych. Jest więc wszechobecny w naszym organizmie, siejąc w nim spustoszenie. Brak zabezpieczenia antyoksydacyjnego prowadzi do powolnego niszczenia narządów naszego organizmu, w tym skóry przede wszystkim.

Polifenole, EGCG – co to jest?

Witamina C oraz E uważane są za bardzo silne antyoksydanty. Tymczasem w zielonej herbacie naukowcy znaleźli związekzielona herbata o nazwie – galusan epigalokatechiny, w skrócie EGCG. EGCG – to organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego, pochodna katechiny.

Badania ujawniły, że jest on antyoksydacyjnie, przynajmniej sto razy bardziej skuteczny niż witamina C oraz przynajmniej dwadzieścia pięć razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie naszych komórek oraz DNA przed poważnymi uszkodzeniami. Inny bardzo silny antyoksydant znaleziony w czerwonym winie – resveratrol – również pozostaje w tyle za EGCG, posiadając dwukrotnie niższy potencjał antyoksydacyjny.

Zielona herbata – to dobre rozwiązanie?

Zielona herbata znana jest od prawie 5 tys. lat. Odkryta w Chinach, gdzie stosowana jest jako napój leczniczy. Podczas procesu produkcji NIE podlega procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje swoje unikalne właściwości. Z krzewu herbacianego zbierane są ręcznie tylko dwa listki i pączki herbaty. W skład liści wchodzi:


*36% polifenoli
*25% węglowodanów
*15 białek
*6,5% ligniny
*5% związków popiołowych
*4% aminokwasów
*2% tłuszczów
*0,5% chlorofilu
*1,5% kwasów organicznych

Polifenole są bioaktywnymi związkami chemicznymi o leczniczych właściwościach. Odkryto, że ilość EGCG i innych katechin jest najwyższa właśnie w herbatach niefermentowanych, a najwyższe jej stężenie notuje się w zielonej herbacie w kapsułkach (aż 55,5% ECGC !!) Dzięki temu właściwości antyoksydacyjne takiej formy są zdecydowanie najbardziej efektywne.

Zamów TUTAJ – www. Zielona Herbata w kapsułkach 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge