Rola witaminy C w organizmie

Witamina C – a kolagen.

 

Obraz "Witamina C-a kolagen"

 

Biosynteza kolagenu

Biosynteza kolagenu (inaczej: kolagenogeneza) to bardzo złożony proces obejmujący zarówno etapy zachodzące podczas syntezy wszystkich białek, jak również etapy unikalne, zachodzące wyłącznie podczas rodzenia się protein kolagenu.

Proces ten zachodzi w fibroblastach oraz chondrocytach, w których to komórkach dochodzi do biosyntetycznej „produkcji” wielu różnych połączeń i elementów.

Obraz

Tamże powstają m.in. komponenty macierzy zewnątrzkomórkowej skóry właściwej, enzymy, molekuły (sygnalne i pozostałe) oraz elementy uzupełniające późniejsze włókna kolagenu i elastyny.

Kolagenogeneza zaczyna się od utworzenia z kwasu rybonukleinowego (jądrowego RNK) – pro-kolagenowej matrycy RNK. Z pomocą tej matrycy w cytoplazmie jąder fibroblastów czy chondrocytów dochodzi do syntezy polipeptydów, czyli łańcuchów alfa złożonych zazwyczaj z ok. 100-350 aminokwasów.

Cały proces zależy od obecności poszczególnych enzymów, mikroelementów takich jak: żelazo, miedź a także od obecności kwasu askorbinowego (witaminy C).

Witamina C słynie ze swojego korzystnego wpływu na organizm w ogóle, a suplementacja nią jest już bardzo rozpowszechniona. Rośnie też świadomość konsumencka przejawiająca się poszukiwaniem naturalnych, lewoskrętnych bioorganicznych form tej witaminy przy unikaniu jednocześnie tanich tabletek zawierających kwas askorbinowy syntezowany fabrycznie, a źle przyswajalny.

Za główna zaletę witaminy C uważa się jej korzystny wpływ na podnoszenie odporności organizmu, bo choć nie zapobiega infekcjom bezpośrednio, to znacznie zmniejsza ich ryzyko i skraca czas ich trwania.

Tymczasem jedną z najważniejszych ról witaminy C w organizmie jest wspomaganie syntezy białek, w tym również kolagenu. Z racji tego, że organizm człowieka nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C lecz pobiera ją z pożywienia, bardzo ważna jest dostarczanie jej w dostatecznej ilości w pokarmach i napojach. Ewentualnie suplementacja tą witaminą pochodzenia 100% naturalnego.

Niedobór witaminy C nie tylko zresztą blokuje syntezę kolagenu, ale też zwiększa ryzyko powstania wielu chorób. Wśród objawów skrajnego niedoboru witaminy C, czyli choroby znanej jako szkorbut, można wymienić m.in. liczne uszkodzenia skóry, naczyń krwionośnych, błon śluzowych, dziąseł, czy nawet wypadanie zębów.

ROLA WITAMINY C

Do prawidłowej biosyntezy kolagenu niezbędna jest odpowiednia ilość witaminy C. Gdy tak jest, wówczas zamyka się proces hydroksylacji proliny i lizyny (rodzą się dwa nowe aminokwasy endogenne: hydroksyprolina oraz hydroksylizyna), a spirala kolagenowa (jakiej koformacje przyjmują molekuły rodzącego się kolagenu) – wytwarza prawidłowe i odpowiednio silne wiązania.

Następnie spirale łączą się w tryplety i mówimy o 3-helisie. O tropokolagenie. Tak to się zaczyna, a bez wysycenia okolic okołofiblastowych witaminą C – procesy te nie zachodzą lub są bardzo upośledzone. 
Obraz Witamina C

Witamina C ma również ogromny wpływ na ostateczny kształt i właściwą strukturę wszystkich włókien zbudowanych z kolagenu. Nie tylko włókien zresztą.

Kolagen – główny budulec tkanki lącznej – znajduje się właściwie w całym organizmie: w kościach, zębach, włóknach, ścięgnach, stawach, skórze, rogówce oka, mięśniach, czy naczyniach krwionośnych.

Właściwa ilość kolagenu, a więc pośrednio również witaminy C zapewnia szybką regenerację uszkodzonych tkanek, czyli np. przyśpiesza gojenie się ran, złamań, wchłaniania się sińców i krwiaków, hamuje krwotoki i krwawienia, itp.

Niepodważalną zaletą witaminy C jest jej wpływ na pobudzanie systemu immunologicznego w organizmie. Nic tak efektywnie jak witamina C nie pobudza wzrostu i sprawności komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, których zadaniem jest zwalczanie mikroorganizmów chorobowych. Od dostatecznej ilości i biodostępności dostarczanej do organizmu witaminy C zależy również sprawne działanie układu krwionośnego, zwłaszcza serca.

Witamina C ma też bezpośredni wpływ na regulację produkcji cholesterolu w wątrobie i przetwarzanie go na wydalane z organizmu kwasy żółciowe.

Ważna jest jakość witaminy, musi być roślinna i lewoskrętna.

Taka witamina jest TUTAJ:

zolty-pobierz

Podziel się na:
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Dodaj do ulubionych
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Śledzik
  • PDF
  • Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge