Jak pozyskujemy kolagen do produktów?

Czysty kolagen rybi

Jak pozyskiwany jest kolagen do produktów, czy jest bezpieczny? (dostaliśmy takie pytanie o pochodzenie kolagenu do produktów Colway)

” gdzie mogę otrzymać informację odnośnie hodowli ryb do produkcji kolagenu – teraz wiele się mówi o szkodliwości ryb morskich, które są naszpikowanie metalami ciężkimi, więc jak mam uwiarygodnić, info, ze nasz kolagen pozyskiwany jest z ryb specjalnie hodowanych i karmionych zdrową paszą ?…”

Pozyskiwanie kolagenu do naszych produktów

Ryby z których  izoluje się molekuły kolagenowe tworzące potem hydrat naszego kolagenu– to tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis).  Ojczyzną tołpygi są Chiny. Żyją wyłącznie w rzekach i jeziorach.   Jest to gatunek introdukowany w wielu krajach, również w Polsce (od 1965 roku), w celu regulowania nadmiernego wzrostu fitoplanktonu, czyli po prostu do odgloniania akwenów. 

Ryba ta żywi się głównie planktonem i drobnym pokarmem roślinnym. Dorosłe osobniki polują czasami na robaki, mięczaki, a także małe ryby.  Ale nie są one ich przysmakiem.

Tołpygi nie hoduje się dla mięsa, nie jest to ekonomicznie opłacalne. Nie ma zapotrzebowania na mięso tych ryb. Dla Użytkowników i producenta rybiego kolagenu to doskonała wiadomość, bo dzięki temu nigdzie w Europie nie skarmia się tołpyg  paszami mogącymi rodzić wątpliwości co do ich „czystości” mikro-organicznej.

Praktycznie nie ma bowiem w naszym regionie świata istotnych akwakultur  (hodowli tych ryb wyłącznie na mięso spożywcze).  Nie ma takiej potrzeby ekonomicznej. Odławiane nadwyżki z akwenów odglonianych przez tołpygę,  zaspokajają w pełni popyt spożywczy.

Szkodliwym metalem odkładającym się w organizmach ryb jest  głównie rtęć.  Ryb słodkowodnych  jednak ten problem w żaden sposób nie dotyczy.

UWAGA! Każda partia naszego kolagenu jest wnikliwie badana na ewentualną zawartość metali. Dzięki temu użytkownicy polskiego kolagenu Colway są bezpieczni! Nie ma zagrożenia wchłonięcia przez skórę niebezpiecznych substancji.

Materiał (skóry ryb) z których produkujemy kolagen dla naszych Odbiorców jest na bieżąco monitorowany przy produkcji, nie zawiera składników chemicznych, ulepszaczy, dodatków zapachowych. „Nasze” tołpygi nie są więc  „specjalnie hodowane” i na pewno nie są karmione niezdrową paszą.  Żyją sobie swobodnie w akwenach, które mają odgloniać i tyle.  Nadmiar się odławia.

Kolagen pozyskiwany jest z tołpygi z akwenów m.in. polskich, węgierskich, ukraińskich – ale najbardziej odporny termicznie uzyskuje się z ryb żerujących w wodach cieplejszych, czyli z tołpygi bałkańskiej.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge