Glikacja, a kolagen

Co to jest glikacja?

Jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry jest glikacja. Jeśli Twoja skóra zaczęła się „starzeć”, pojawiły się nowe zmarszczki to znak, że proces glikacji w Twoim przypadku przybrał na sile.

Glikacja to niezbyt skomplikowany proces. Do Twoich białek ” przyczepia się ” cukier i powoli je niszczy. Karmelizuje. Twoje białka, włókna kolagenu i elastyny twardnieją. Zaczynają tracić swoje funkcje.

Dlaczego ten proces widać najlepiej na skórze? Zmarszczki, pęknięcia, sucha skóra?. Idealny dotąd „materac”, który odpowiadał za napięcie skóry zaczyna pękać. Jest coraz bardziej rozciągliwy. 

Twój kolagen zaczyna się starzeć. Naciągać. Twardnieć i pękać.

Zmarszczki, przebarwienia to znaki na twarzy. Najgorsze jest jednak to, że proces glikacji zaczął się też wewnątrz. Wszechobecny cukier ” oblepia” co może.

Jak powstaje glikacja?

Za glikację odpowiada cukier transportowany przez krew. Jego nadmiar „przyczepia” się do Twoich białek. I powoli je kolonizuje. Aż doprowadzi do zmian. Skóra jest największym Twoim organem. Skóra twarzy jest bardzo delikatna. Krucha.

Dlatego na skórze widać pierwsze efekty glikacji.

Skąd się bierze glikacja?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Z pożywienia. Z napojów. To Ty dostarczasz nadmiar cukru do środka. To wszystko.

Jak opóźnić glikację?

Wystarczy choć trochę zmienić nawyki. Tak na dobry początek. Wyeliminować słodkie napoje. W puszce Coli jest 39 g cukru. My potrzebujemy dziennie ok. 25 g. To właśnie ten nadmiar osadza się na Twoim białku. Karmelizuje je.

Postaraj się wyeliminować z codziennego jadłospisu: produkty mączne, makarony, ziemniaki.

Unikaj smażonych, głęboko grillowanych mięs. Frytury. Więcej zielonych warzyw. O tym wszystkim niby wiemy, ale najtrudniej zmienić nawyki.

Generalnie unikajmy cukru pod wszelką postacią.

Glikacja, a suplementacja organizmu

Czy suplementacja może powstrzymać glikację? Może używałaś już Colvity? Wiesz dlaczego ma tysiące zwolenników?

Z dwóch powodów:

1. Jest skuteczna. „Prasuje” zmarszczki, nawilża skórę. Powstrzymuje wypadanie włosów. Dlaczego? Bo dostarcza komórkom białka, odpowiedniego budulca. Komórka jest prawidłowo odżywiona

2. powstrzymuje i opóźnia proces glikacji. Wzmacnia kondycję białek i opóźnia niekorzystne, ale naturalne procesy starzenia się komórek.

 Glikacja jest więc jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry. Wystrzegajmy się cukru, smażonych i wysoko przetworzonych produktów żywnościowych.

O kolejnej przyczynie starzenia się skóry powiemy w kolejnym artykule. Stres oksydacyjny. Taki będzie jego temat.

pasek reklamowy

colvita

Colvita Colway

witamina_c-olway

Witamina C-OLWAY


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge